Nettleien er dyrere enn strømmen – effektiv energistyring gir besparelser

Av Harald Aarvig

30.09.2024

Strømsparing
Home
Smarthus
Adobe Stock 514862078

Fra 1. oktober økte nettleien

Mens fokuset de siste årene har ligget på de økende strømprisene, har nettleien sakte, men sikkert, økt jevnt og trutt. Det betyr at det er betydelige besparelser å hente ved optimal bruk av elektrisitet, spesielt med tanke på at kompensasjonsordningen for høye strømpriser fortsatt er aktiv.

Flere leverandører har nylig varslet en «justering av nettleien» fra 1. oktober. I praksis innebærer dette en prisøkning. For en gjennomsnittlig husstand medfører dette en årlig prisøkning på over 10 %. Siden 2020 har kostnadene økt med omtrent 30 %.

En ny trend i fremtiden

Denne prisøkningen er dessverre en trend vi kan forvente å se mer av i fremtiden. Det er allerede varslet en ytterligere økning på rundt 25 % frem mot 2030, noe som betyr at vi kan stå overfor en total økning på ca. 63 % fra 2020 til 2030.

Relativt nytt for nettleien er også innføringen av variabelt fastledd. Den mest utbredte prismodellen baserer fastleddet på gjennomsnittet av de tre timene i måneden hvor strømforbruket er høyest. Mange bedrifter og husholdninger praktiserer ikke aktiv effektstyring, noe som ofte resulterer i unødvendig høye fastleddskostnader. Dette kan føre til en ekstra kostnad på mellom 150 og 400 kroner i måneden, avhengig av geografisk plassering. Årlig kan dette utgjøre mellom 1.800 og 4.800 kroner i ytterste konsekvens.

Oppvarming er den største driveren

Oppvarming utgjør størstedelen av strømforbruket i hus og hjem. Lasten spres imidlertid utover døgnet, slik at forbruket hver time ofte ikke er noe problem alene. Oppvarming av vann er den nest størst forbrukeren av strøm, men denne bruker som oftest 2000 watt eller 2 kWh og slår ikke så kraftig inn på nettleiens fastledd.

Lading av elbil representerer derimot en utfordring på grunn av høy ladeeffekt, typisk 7,4 til 11 kWh. For å unngå å bli flyttet opp til et høyere fastleddsnivå (fra 5-10 kWh til 10-15 kWh), er det nødvendig å implementere effektstyring, eller lastbalansering, som det også kalles. Tiltak som å senke innetemperaturen, utsette oppvarming av vann, redusere ladeeffekten eller stoppe lading før timen er omme, kan være effektive. For å få til dette trengs et system som automatisk justerer strømforbruket.

Lastbalansering

Det finnes nå flere løsninger som kan hjelpe med lastbalansering. For elbilladere kan man kjøpe lastbalanserere som justerer ladehastigheten, og enkelte smarthussystemer tilbyr begrenset lastbalansering av tilkoblede enheter. I tillegg finnes det komplette løsninger som kan balansere både lokale og sky-tilkoblede enheter. De fleste av disse systemene mangler imidlertid avansert effektstyring med prioritering av flere enheter.

Effektiv energistyring kan bidra til betydelige kostnadsbesparelser, både i private husholdninger og for bedrifter. Ved å optimalisere energibruken og implementere systemer for effektstyring, kan man redusere den totale nettleiekostnaden betraktelig.

App mockup 1

Bevisste forbrukere sparer energi

Les mer om Eva Smarthus og hvordan vi hjelper kunder med å redusere energiforbruket. Vi har utviklet og levert løsninger til flere av de største strømselskapene i Norge.

Vår oppfatning er at når forbrukerne får tilgang til sanntidsavlesning av strømmåleren, blir de mer bevisst og gjør tiltak for å redusere eller omdisponere energiforbruket. Både for å spare kostnader og samtidig få lastbalansert forbruket sitt for å unngå energitopper i strømnettet.